Pionieren in deze tijd

|

cathelijne

Pioniers zijn bevlogen over onderwerpen die mainstream nog ongezien zijn, of niet begrepen en geaccepteerd worden. Pioniers zien ontwikkelingen en mogelijkheden voorbij de horizon.  Het zijn waarnemers met sterk ontwikkelde antennes. Ze spelen de rol van wegwijzer, status quo-bevrager, inzichtgever, dwarsdenker en deeltjesversneller in de maatschappij.

Wie zijn die pioniers zoal? Mensen die bijdragen aan een groter bewustzijn en wijs handelen, op alle denkbare gebieden. Bijvoorbeeld natuur, gezondheid, cultuur, welzijn, onderwijs en technologie.

Pionier jij?

Je kennis, wijsheid en ervaring zet je in ten dienste van maatschappelijke ontwikkeling. Door jou ontstaat beweging, want zelf ben je ook voortdurend in beweging, je vindt jezelf steeds opnieuw uit. Dat maakt je misschien ongrijpbaar voor de buitenwereld. En voor jezelf. Want in welk hokje pas je eigenlijk?

De opdracht van de pionier

Pioniers zijn individuen, maar kunnen ook als team, bedrijf of organisatie pionierend zijn. Vanuit welke vorm je ook opereert, als pionier sta je voor de uitdaging om visionaire ideeën over het voetlicht te krijgen, door de urgentie ervan voelbaar en tastbaar te maken. In woorden, beelden, praktijkvoorbeelden, metaforen, stemgeluid. Om ingewijden én leken te raken en enthousiasmeren. Op individueel niveau en groepsniveau. In bedrijven, organisaties en de maatschappij.
Doorgaans geen gemakkelijke opdracht, omdat de tijd voor een visie nog niet rijp lijkt, of pas nét rijp wordt. Als pionier heb je bovendien de neiging om wat je waarneemt en belichaamt uit te drukken in abstracte taal en beelden: de taal die ontstaat door uitzoomen en ver(der)gezichten zien. Of je hebt een nieuwe taal gevonden, of zoekt ernaar, omdat reguliere begrippen niet meer voldoen om iets nieuws mee uit te drukken.

Als partner van pioniers help ik verbindingen leggen. Tussen pioniers en maatschappij. Dat doe ik met de communicatiemiddelen tekst, redactie en PR, en als schrijfmentor.